1997 után, 2018-ban újra első helyen végzett CSEMŐ a "Virágos Magyarország" verseny 1000 fő feletti falu kategóriájában.

Az 1998-ban megszerzett európai bronz díj után 2019-ben EZÜST díjat kaptunk! 
A "Virágos Csemőről" ide kattintva olvashat

Ma 2024. július 24. szerda, Kinga, Kincső napja van. - Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
Virágharang
Dr. Kováts Zoltán Emléksétány
Templom tér
Hét vezér tér
Községháza előtti tér
Községháza
Dózsa György tér

Csemő Község Önkormányzata, 2713 Csemő, Petőfi u. 1. • Tel./Fax: 06-53/392 001 • E-mail: hivatal@csemo.hu

Rolandból hátralévő idő:

120

4

12

22

nap óra perc m.perc

Interaktív térkép

TOVÁBB

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

TOVÁBBI PROGRAMOK

Shop 2017

TOVÁBB

Gyógyszertárak

A mai
ügyeletes
gyógyszertár:

Tömörkény Gyógyszertár
2700 Cegléd
Rákóczi út 51-53.
Telefonszám: 310-524
Készenl. tel.: 06 30 531 8675

TOVÁBB

Nemzeti Vágta

Csemő sikerei

TOVÁBB

csemoegeszseg.hu

www.csemoegeszseg.hu

Együtt a csemőiek egészségéért, együtt gyermekeink jövőjéért!

TOVÁBB

ASP

önkormányzati alkalmazás központ

TOVÁBB

Csemői Palotás SE

versenysport, tömegsport, szabadidő

TOVÁBB

Csemői adattár

TOVÁBB

Településszerkezet

TOVÁBB

A 2018-AS JELENTKEZÉSÜNK ANYAGA


Zsűrizést segítő adatok

2018.

  

Település neve: CSEMŐ

Csemő község 1952-ben Nagykőrös és Cegléd külterületéből alakult. Ekkor dőlt el az úgynevezett "csemői per", melyben a két szomszédos város e terület birtoklásáért folytatott harca zárult le. A fővárostól, Budapesttől 70 km-re, az ország közepén terül el, mintegy 8 ezer hektár területen. Csemő az ország egyik legvirágosabb és legnagyobb lakott külterülettel rendelkező települése, a közigazgatási területből 7600 hektár külterület, ahol a lakosság több, mint két harmada él - tanyákon. Csemő 1997-ben a "Virágos Magyarországért" verseny I. helyezettje lett, elnyerte "a legvirágosabb település" címet, 1998-ban "Európa legvirágosabb község" verseny harmadik helyezettje lett.

 

Kategória:  X Falu: 1000 fő fölött

Népesség: 4.583 fő (2018. január 1-i állapot szerinti statisztikai létszám)

Megye: Pest megye

Turisztikai régió: Közép Duna vidéki

Polgármester: Dr. Lakos Roland

Kapcsolattartó neve: Dr. Lakos Roland, Bálint Attila

Cím: 2713 Csemő, Petőfi u. 1.

Telefon: (06-70) 600-3844 Lakos R. , (06-30) 475-3679 Bálint A.


Önkormányzat felkészültsége:

Az előző 1-3 évben indult versenyző   X

Visszatérő versenyző (az elmúlt 5 évben nevezett)  X

Rendszeres versenyző (5-10 éven folyamatosan nevez) X

 

Fejlesztési tervek, elképzelések a következő 3 évben   

Nyertes pályázatunk van az ivóvíz minőség javítására, és a víz gerincvezeték zöldhalmi területrészre való kivezetésére. Csemő Község Önkormányzata már aláírta a Nemzeti Fejlesztési Projektirodával azt a konzorciumi megállapodást, amely a csemői fejlesztés megvalósítását célozza. A fejlesztés pontos műszaki tartalmának kialakítása, a tervezés, engedélyeztetés, és a kivitelezés is a Projektiroda feladata. A projekt jóváhagyott összköltsége: 617.526.000.-Ft, melyből a támogatás összege: 505.349.074.-Ft. A maradvány (önerő) összegét, 112.176.926.-Ft-ot Magyarország központi költségvetése biztosítja! A beruházás kivitelezése reálisan a jövő évben kezdődhet meg, az üzemelésre való átadás várható időpontja a 2019-es évben lesz. Összegében a legnagyobb beruházás következhet Csemő 66 éves történelmében!

Csemő Község Önkormányzata a környezetszépítés elkötelezett híveként folytatni kívánja a tudatos fejlesztési tevékenységét. Az idei esztendőben 48 darab vadgesztenye és 215 kőris facsemete ültetése már megtörtént, az elkövetkező 3 évben folytatódik a díszfasorok utcai telepítése, melynek tövében helyben és magról vetett egynyári virágfajták kerülnek díszítésként kiültetésre. A külterületi területrész folyamatos fejlesztésére "állandó napirend" a terveink készen állnak egy pihenőparkos kis-centrum kialakítására a zöldhalmi területrészen - csak arra várunk, hogy a Magyar Állam a fejlesztendő területet is érintő ivóvízvezetéket kivitelezze.

2017-ben 20 éve, hogy Csemő falu kategóriában megnyerte a Virágos Magyarország versenyt. Méltó módon ünnepeltük az évfordulót! Emlékkonferenciát tartottunk, díjaztuk a virágos sikerekben kiemelkedőt teljesítő csemői lakosokat. A virágünnep alkalmából Csemőt és a sikereket bemutató kiadványt jelentettünk meg, amit a helyi újság mellékleteként ingyenesen eljuttattunk minden háztartásba.

Az idei évben is folytatva a korábbi évek hagyományait minden bel- és külterületi ingatlanhoz szintén ingyenesen - és szintén a helyi újságon keresztül - juttatunk el virágmagokat; mert a környezetszépítés nem lehet pénzkérdés.

Az elmúlt években és idén is több energetikai racionalizálási pályázatot valósítottunk és valósítunk meg. A korábbi években az óvoda, az orvosi rendelők és a kulturális kiállítóhely újult meg közel 165 millió forint értékben, az idei esztendő feladata az iskola energetikai fejlesztésének - jelenleg is zajló - kivitelezése, mely projekt megvalósítására 223 millió forint összegű támogatást nyertünk.

A Vidékfejlesztési program keretében külterületi dűlőutak felújítására pályáztunk és nyertünk 108 millió forintot. Ezen összeg összesen 4 külterületi dűlőút útalappal való ellátásához elégséges (3200 méter hosszúságban), továbbá lehetőségünk van egy gréder és egy nagyteljesítményű ágaprító beszerzésére.    

 

Közterület fenntartást irányító személy beosztása, szakmai végzettsége: környezetvédelmi technikus

Közterület fejlesztést irányító személy beosztása, szakmai végzettsége: polgármester, jogász.

Zöldfelület fenntartást érintő helyi rendeletek felsorolása:

  • 5/2015. (IV.29.) a helyi környezet védelméről
  • 10/2011. (VI.14.) a közterület használatáról és a zöldfelületek megóvásáról

 

Közösségi részvétel:

Civil szervezetek, egyesületek, lakossági csoportok részvétele a környezetszépítésben: (lakossági környezet szépítő akció, környezettakarítási akciók, közösségek összefogása)  

Csemő községben aktív civil élet folyik, 10 bejegyzett és 4 öntevékeny (nem bejegyzett klub) civil szervezet működik. Hagyomány nálunk, hogy a civil szervezetek a községi rendezvények rendszeres résztvevői, kiemelt rendezvények társrendezői.  A március 15-i rendezvény az iskolai alapítvány, az anyák napi virágvásárt a Csemői Faluvédő és Szépítő Egyesület, a gyermeknapot az óvodai alapítvány, a falunapi virágünnepet a községi Vadásztársaság, az augusztus 20-i ünnepséget a Csemői Palotás Sportegyesület, a szüreti felvonulást és bált a Csemői Tanyagondnokság rendezi az önkormányzattal közösen. A civil szervezetek aktív résztvevői voltak 2015-ben a TeSZedd! országos akció csemői programjának, és az idei évi MI SZEDJÜK helyi programnak is. Ezeken túl a Vadásztársaság és a Hagyományőrző Íjász Egyesület az önkormányzat tulajdonát képező Vadászház környezetét tartja rendben, a Csemői Hagyományőrző Egyesület a község határában lévő Putrisarki erdőt tartja karban rendszeresen, illetve a régi vasútállomás épületének környezetét gondozza. A Faluvédő és Szépítő Egyesület a Tájház környezetének rendben létéért felelős, a Zöldhalmi Barátok Egyesülete a zöldhalmi közösségi házért felelős. A Csemői Palotás SE a Sportcentrumban tevékenykedik, a Tanyagondnokság a temetői zöldfelületeket kezeli.         

Csemő község - az országos TESzedd Mozgalom sikerén felbuzdulva  - saját akciót szervez, harmadik éve MI SZEDJÜK néven, mely 2 x négy hétvégén (tavasszal és ősszel is) a teljes közigazgatási területet felöleli. Az akcióhétvégéken összességében több száz önkéntes dolgozik.

A civil szervezetek közül a Faluvédő és Szépítő Egyesület, valamint a Csemői Vadásztársaság rendszeresen szervez takarítási akciót. A Faluvédő és Szépítő Egyesület és a Zöldhalmi Barátok Köre 21 éve (!!!) hirdeti és szervezi a helyi környezetszépítési versenyt, melynek során 250 oklevél, és 90 emlékplakett kerül kiosztásra.

Helyi vállalkozások, vendéglátóhelyek részvétele a környezetszépítésben (felsorolás: gazdálkodó egység megnevezése, hol, kb. mekkora területen, mely közterületet is díszít, vagy közforgalmú)    

Magról vetett egynyári virágpalántákat biztosít ingyenesen az önkormányzat a vállalkozások, számára, akik a vállalkozásuk közterületi közvetlen környezetét ültetik és tartják karban. Az egyházakkal szintén együttműködésben a közösségek gondozzák a templomok közterületi részeit.

Az idei évben is a helyi újságon keresztül minden háztartás számára ingyenesen juttatunk el virágmagokat. Összesen 1.550 csomag készült el, melyet felhasználási javaslattal adtunk ki.    

A település területének több, mint 60 %-a erdővel borított. A föld kifejezetten rossz minőségű, melyen intenzív növénytermesztés csak folyamatos locsolással biztosítható - ezért ez kevésbé jellemző. A külterületen jellemző a lótartás, számos lovastanya a szolgáltatásait (lovagoltatás, bértartás, lovas terápia, tereplovaglás) a lakosság számára is biztosítja. Kiemelendő a PaciDoki Alapítvány által működtetett lovasterápiás tevékenység. Az ország minden területéről hozzák a tanyára az enyhe, illetve középsúlyos értelmi és érzékszervi fogyatékos gyermekeket a terápiás foglalkozásokra. Az alapítvány tevékenysége részletesen a www.pacidoki.hu weboldalon megismerhető.    

Kiemelendő továbbá a Csuda Csikó tanya tevékenysége. Egy házaspár a nomád életforma népszerűsítésére táborokat szervez. A gyermekek földbe vájt jurtákban laknak, maguk szerzik az élelmüket, állatokat tarthatnak, őshonos állatfajokat gondozhatnak, nemezelhetnek, íjat készíthetnek. A Csuda Csikó tanya elérhetősége:  https://www.facebook.com/CsudaCsikoTanya/.

 

Helyi virágosítási verseny leírása  

A Csemői Faluvédő és Szépítő Egyesület és Csemő Község Önkormányzata az elmúlt évek hagyományának megfelelően idén 20. alkalommal hirdette meg a legszebb kertek versenyét. A bíráló bizottságok felosztják a falu teljes területét, és július 16. és 31. között minden kül- és belterületi porta bírálatra kerül. Bírálati szempontok: parlagfű- és gyommentesség, utca és porta gondozottsága együttesen kerül bírálatra, előzetes értesítés nélkül, az utcáról végezzük a bírálatot. Keressük a legszebb csemői konyhakertet is. 

Csemő közizgatási területén Natura 2000 védett területek (tőzegláp, gyöngyvirágos tölgyes) találhatóak. A területek magántulajdonban vannak, a tulajdonosok többségében erdészek, akik maximálisan tiszteletben tartják és jellegüknek megfelelően kezelik az ingatlanokat.   

Közösségi tervezés, konzultáció, közmeghallgatás, lakosok együttműködése az önkormányzattal (milyen projekt kapcsán, az utolsó három alkalom)  

Heti szinten van fogadóóra a bel- és külterületen, ahol folyamatos a kommunikáció a lakossággal. Kértük a partnerséget az illegális hulladéklerakók elleni küzdelemben. Közmeghallgatás évente egy alkalommal kerül megtartásra. A lakossági kommunikációban használjuk a technikai vívmányokat: weboldal, közösségi oldal, applikáció.

 

Csemő Község Képviselő-testülete új településrendezési eszközök (településszerkezeti terv és helyi építési szabályzat) készítését határozta el Csemő község teljes közigazgatási területére. A rendezés célja a jogszabály változásoknak és a megyei területrendezési tervnek megfelelő terv és szabályzat készítése, a területhasználat felülvizsgálata, új beépítésre szánt területek kijelölése és szabályozása, a külterületi szabályozás finomítása. A tervezés megkezdésével párhuzamosan széles körű társadalmi egyeztetéssel és részvétellel vizsgáltuk Csemő lehetséges jövőképét. Több munkacsoportban (vállalkozók, mezőgazdászok, intézmények, oktatási-, kulturális, civil csoportok, a "Csemői Vének Tanácsa") közel 150 fő vett részt a munkában, a lakosságot pedig a helyi újságon keresztül hívtuk fel véleményezésre, javaslattételre - ötletládát működtettünk a hivatalban fél éven keresztül. A csoportok a munkát elvégezték, melynek eredménye egy konkrét tanulmány lett. A teljes alkotó folyamat és a munkaanyagok is letölthetőek a települési weboldal kezdőlapjáról.

Az idei év feladata, hogy a vidékfejlesztés keretében működő, térségi LEADER egyesület (GERJE-SZTŐK) útján pályázni kívánunk  szálláshely kialakítására (a pályázat benyújtásra került) és a turisztikai vonzerő növelésére (tanösvény kialakítása és udvari játszótér létesítése).  

 

Működik Közösségi kert a településen? igen

Fogyatékkal élők részt vesznek környezetszépítésben? igen

Az Önkormányzat kedvezményes virágvásárt szervez a településen? igen 20 éve, rendszeresen (Anyák napi virágvásár)

 

Környezetvédelem, fenntarthatóság, környezeti nevelés:

Környezetvédelmi program, stratégia aktualizálásának ideje, dokumentuma: külön dokumentumban - 2017. június 6.  

 

A környezet állapotát (Levegő, Víz, Talaj, Biológiai sokféleség, Épített környezet) javító beruházás, tevékenység történt az elmúlt 3 évben.  

Csemő azok közé a fejlett települések közé tartozik, ahol 1999-re (!!!) a belterületi részen a teljes összközművesítettség megvalósult. Kiépítésre került a vezetékes víz-, gáz, csatorna, kábeltévé, telefon hálózat. 2000-re elkészült a település határában a modern szennyvíztisztító telepünk.

A tisztított szennyvizet helyben tartjuk, a telep közvetlen szomszédságában az önkormányzat tulajdonát képezi egy közel 30 hektárnyi szántóterület, melyen nem étkezési célú gabona termesztését végezzük - és a tisztított szennyvízzel a terület öntözését végezzük.  A teljes külterületen a villamos energia szolgáltatás biztosított, a sűrűn lakott külterületi részen (zöldhalomban) a vezetékes gáz szolgáltatás már megvalósult, és elnyert projektünk van ugyanezen településrészre a vezetékes víz és hidroglóbus kiépítésére, 617,5 millió forint értékben (ami nagyságrendben közel a település egy éves költségvetésével megegyező érték…). A projektet a Nemzeti Fejlesztési Projektiroda fogja megvalósítani, a tervezett kivitelezési idő 2018-2019.   

Csemő - adósságmentes település volt - így komoly nagyságrendben pályázott és nyert energetikai korszerűsítést az elmúlt két évben, összesen 224 millió forint nagyságrendben.

A tavalyi évben megvalósult: a temetőben viacolor közlekedési utak és parkoló kialakítása, az óvoda korszerű új fűtési rendszert, napkollektort és minden helyiség klímaberendezéseket kapott. Megtörtént a hivatal és az épületben lévő közösségi terek klímatizálása és a külterületen (Zöldhalomban) az orvosi rendelő teljes rekonstrukciója, melynek keretében napkollektorok felszerelése történt. Szintén 2017- ben megvalósult a ravatalozó épületének felújítása, a központi rendelő klimatizálása, 3 belterületi út aszfaltozása Az óvodában teljes padlócsere és komplett festés történt, az idei évre befejeztük a régi vadászházi épület kulturális kiállítóhellyé átalakítását. Aktív-passzív házzá alakítottuk az épületet, geotermikus energiát használunk a fűtésre-hűtésre, napelemek termelik a szükséges elektromos áramot.      

A belterületen valamennyi utunk szilárd burkolatú (mindez 2001-re megvalósult), az utak hossza 15 kilométer. A külterületen 138 dűlőút található, a külterületi stratégiai és összekötő (ún. rayonos) utak szintén szilárd burkolattal vannak ellátva, rajtuk a sűrűbben lakott részeken a Volánbusz szervezett járatai közlekednek. A külterületi utak hossza több, mint 470 km, ebből 18 km-nyi szakasz van aszfaltozva. A belterületi utcákban a járdák jórészt kiépítettek a faluközpontban viacolor burkolattal vannak ellátva. Büszkék vagyunk arra, hogy a közfoglalkoztatás kezdeti időszakában (2007-2010 között) a viacolor burkolatot magunk is gyártottunk, melyek a közterületeinket a mai napig díszítik.     

Környezeti nevelés, oktatás területén végzett tevékenység leírása  

A településen két alapfokú oktatási intézmény működik: a Csemői Ladányi Mihály Általános Iskola ÖKOISKOLA címmel, a Csemői Nefelejcs Óvoda ZÖLD ÓVODA címmel rendelkezik.

Az óvoda helyi pedagógiai programja a környezeti nevelést kiemelten "kezeli", erre építi a fejlődést elősegítő tevékenységeket, tartalmazza a fenntarthatóság pedagógiája iránti elkötelezettséget, előtérbe helyezi a helyi értékek megismerését, védelmét és megőrzését.

A helyi óvodai nevelési célok, feladatok megfogalmazásában a természet- és környezetvédelmi feladatok kiemelten szerepelnek a helyi adottságok alapján (pl. fák védelme, faápolás, faültetés, madárvédelem, a lakóhely-megismerési tevékenységek, az épített és a természeti környezet védelme stb).

Az udvarban kerti tó került kialakításra és kiemelten a sajátos nevelésű igényű (SNI-s) gyermekek számára óvodai konyhakertet is kialakítottak. Szinten minden csoportban van vagy akvárium, vagy más állatka, melyek ápolását, ahogy a kerti tó karbantartását is a gyermekek végzik. Környezeti Munkacsoport is működik az oviban, melynek feladata szervezni a jeles napok (Föld napja, Ivóvíz Napja, Állatok világnapja) programjait. Az óvoda rendszeres örökbefogadó a környezetben lévő (kecskeméti, lajosmizsei, jászberényi) állatkertekben. A szelektív hulladékgyűjtés biztosított az óvodában (pl. papír, műanyag stb.), kivéve a veszélyes hulladékokat (pl. elem, olajos palack stb.). A "hulladék nem szemét" elv hasznosítása az újrafelhasználás érdekében (ajándékkészítés, játékkészítés stb.) is megvalósul.

2017-ben az óvoda udvarán mezítlábas parkot építettünk, összesen 23 különféle anyag, mint felület felhasználásával. A felszedett gyeptéglákkal az óvoda utcafrontján alakítottunk ki új zöldfelületeket.  

Az óvoda udvara mentes a legtöbb allergiát, valamint az esetleges mérgezést és sérülést okozó növényektől. Az óvodakertben a helyi lehetőségek figyelembevételével valósul meg a zöldséges- és virágoskert, a gyógy-és fűszernövény rész, a sziklakert, a kerti tó stb. A gyermekek kertgondozáshoz kisméretű kerti szerszámokat használnak. Az udvari játékok környezetbarát anyagból készülnek, és megfelelő helyet, teret adnak a gyermekek szabad játékának. Az udvari árnyékolók és ivókút, illetve ivási lehetőség biztosított. A gyermekek számára minden nap megfelelő hely és idő áll rendelkezésre a szabadban történő egészséges mozgáshoz, játékhoz.

Az óvoda működtetése során az óvoda vezetősége a környezetkímélő anyaghasználatra (környezetbarát tisztítószerek használata), a tudatos takarékosságra kiemelten törekszik. A takarékossági rendszer kiépített az óvodában a villany-, a vízhasználat és a fűtés terén. Az épületen belül a megújuló energialehetőségek kihasználása, kiépítése folyamatos. Mára napkollektor biztosítja a meleg víz ellátást. Megvalósult a fűtéskorszerűsítés, megtörtént mára minden helyiség klimatizálása és bakterológiai levegőztető is működik a központi porszívó mellett a teljes épületben.

Iskolánkban, adottságai révén (földrajzi elhelyezkedés, erdő közelsége) a kezdetek óta a környezettudatos oktatást és nevelést kiemelt feladatként tekintik és végzik. Céljaik megvalósításához a szülők és az önkormányzat maximális támogatottságát élvezik. A hulladékgyűjtési akcióban tanulóink szüleikkel, nagyszüleikkel együtt vesznek részt. A hulladékgyűjtés bevételét a tanulócsoportok országjáró kirándulások támogatásaként kapják meg.

A falu közterületeinek, középületeinek parkosítását, virágosítását és annak megóvását, tanulóink is nagyon fontosnak tartják. Utcákat fogadtak örökbe osztályok, felelősséget vállalva tisztaságáért, virágaiért.  A Föld Napján programokat szerveznek, ünneplik a Madarak és Fák Napját, országjáró kirándulásokat szerveznek. Télen madáretetőket raknak az iskola udvarán lévő fákra, tanterem ablakokba. "Zöld Béka" csoport szakkörként működik iskolánkban. A szakkör célja és feladata: tudatosítani és elmélyíteni a szakköri tagokban az ember és környezete közötti szoros összefüggés és kölcsönhatás tényét, a környezet értékét és problémáit. Megismertetni a tanulókat a környezetvédelem lényegével és jelentőségével, kifejleszteni bennük a féltés, törődés szándékát, alkalmat teremteni arra, hogy a tanulók meggyőző erejű példák felkutatásával önállóan győződjenek meg a környezetvédelem szükségességéről, elhanyagolásának káros következményeiről, felismertetni velük, hogy a probléma megoldása létkérdés és eredmény csak széleskörű társadalmi és nemzetközi összefogással érhető el.

Az iskolaudvar területén ültetett növények örökbefogadása, az udvar tisztaságának megőrzése (ültetés, folyamatos és sikeres gondozás, tisztántartás osztályonként) kiemelt feladat, mindenki szívesen vállal részt benn.

 

Klímatudatosság a közterület fejlesztésben megvalósul-e?  

Valamennyi folyamatban lévő pályázatunk tartalmazza a felújításra kerülő középületeink esetében a jó hőszigetelést, korszerű fűtőberendezést, megújuló energiákat, a környezetbarát anyagok felhasználását. Nyertes pályázatunk van vízminőség-javításra, egészséges ivóvíz külterületre vezetésre.          

 

Energia hatékonyság, alternatív energiatermelés javult-e az elmúlt 3 évben a Hivatalban vagy intézményeinél?  

A hivatalban 2016-ban fűtéskorszerűsítés és klimatizálás történt, az óvodában 2017-ben teljes fűtésfelújítás, napkollektor beszerelés valósult meg. Az idei esztendőben KEHOP intézkedésen belül nyertes pályázat kivitelezését végezzük a Csemői Ladányi Mihály Általános Iskolában.    

 

Hulladékgazdálkodás, újrahasznosítás, komposztálás hogyan történik a településen. (Ki végzi, szelektív hulladékgyűjtés módja, komposztált anyag felhasználása megvalósul-e a településen)

Szelektív gyűjtőszigetek működnek a teljes közigazgatási területen. A szolgáltató a Hírös Kft. Ezen kívül évi két alkalommal a külterületen van lomtalanítás, melynek költségét az önkormányzat viseli.    

A lakossággal való kommunikáció leghasznosabb formája a helyi földrajzi sajátosságok okán a CSEMŐI HÍRMONDÓ, az önkormányzat ingyenes havilapja, amit a Magyar Posta visz el minden hónapban a legtávolabbi tanyákhoz is. 

Az újságban vannak rendszeres mellékletek - ilyen a környezetvédelmi melléklet is. Ez a felület lehetőséget ad tanácsadásra is. Rendszeresen tesszük közzé a szelektív hulladékgyűjtés szabályait, tudnivalóit, de évente egyszer cikket közlünk a komposztálásról is. Ezt a tevékenységet az önkormányzat gyakorolja, a tapasztalatok, gyakorlati tudnivalók és felhasználási javaslatok közlésével igyekszünk példát mutatni a lakosságnak. A közterületeink karbantartása során keletkező zöld hulladékot daráljuk, komposztáljuk az erre a célra kialakított edényzetekben a szennyvíztelep területén. Egyre több háztartásban látható az udvarban komposzt edény - így elmondhatjuk, hogy érezhető a jótékony hatása a publikációnak, ismeretterjesztésnek.     

Környezetkímélő módszerek alkalmazása a közterület kialakításban, fenntartásban (vízvisszatartás, vízáteresztő burkolatok, mulcsozás, szelektív kaszálás, zöldtető, zöldfalak, víztakarékos öntözési módok, pormentes eljárások, elektromos eszközök, járművek alkalmazása).

A zöldfelületek öntözése fúrott kutakról történik. A centrumban automata öntözőrendszer és csöpögtető rendszer kiépített. Célunk és törekvésünk, hogy minden évben fejlesszük az automatikát.  A tavalyi évben a Sportcentrum területén, idei évben a települési rendezvényeknek is helyet adó Templom téren valósítottuk meg az automatizálást. A település központjában egy nagy vízhozamú központi kutunk van, de rendelkezünk kisebb kúttal a temetőben, a Templom téren, a Sportcentrumban és a Református templom kertjében is.   

 A 138 dűlőút karbantartása kiemelt önkormányzati feladat, amely évszaktól függetlenül folyamatos munkát ad. Csemő sikerrel pályázott és működtet egy START mintaprogramot, mely az utak karbantartásának részeként a gréderezést, a növényzet ritkítását, gyérítését, az utak menti hulladék összegyűjtését is jelenti. Önkormányzatunk rendelkezik nagyteljesítményű (traktor által vontatott) ágaprítóval, melyet a gyérítés során rendszeresen használunk. Az így nyert aprítékot az örökzöld növények takarásához használjuk fel. 

Korunk egyik népbetegsége, az allergén és parlagfű növényzet irtása kapcsán hatáskörünk és illetékességünk a belterület ellenőrzésére van. (A külterületi ellenőrzés a járások földhivatali osztályok feladata). A polgármesteri hivatalban környezetvédelmi ügyintézőt foglalkoztatunk, akinek faladata a belterület folyamatos nyomon kísérése. Tapasztalata  szerint a lakosság 85 %-a önként tesz eleget a prevenciós munkálatoknak és a vegetáció végéig fenn is tartja a mentesített állapotot. A maradék 15% vagy üres, vagy üresen álló ingatlan, továbbá a leromlott egészségi állapot okán alakulhat ki, ahol a parlagfű mentesítési cselekvési terv alapján egyeztetést végez az ügyintéző, melynek eredményeként megoldódik írásbeli felszólítás és bírság kiszabása nélkül a probléma azzal, hogy elesett és segítségre szoruló embereknek (évi 2-3 háztartás) az önkormányzat saját eszközeivel - a tanyagondnokok útján - elvégzi a mentesítési feladatait.    

Fenntarthatóságot segítő tevékenységek (helyi anyagok, vállalkozások előtérbe helyezése)  

Amit csak lehet helyi vállalkozóktól rendelünk (díszcserjék, kő burkolatok), illetve a tevékenység gyakorlása során, ha szükséges a szakipari tevékenységre (automata öntözés, díszvilágítás, burkolás) évek, évtizedek átlagában helyi vállalkozásokkal szerződünk. Az elektromos szakipari tevékenység kapcsán büszkén jelenthetjük, hogy immár három generáció dolgozik együtt a családon belül örökíthető a szakmai tudás, és így folyamatos az együttműködés is.

A külterületen buszjáratok közlekednek. Több tucat buszmegálló található a közigazgatási területen, melyek folyamatos fejlesztéséről gondoskodunk. Mára elmondhatjuk, hogy nincs olyan buszváró a területünkön, ahol valamelyik oldalon ne legyen LINDAB lemezes buszváró, kiépített járdaszigettel, pihenő paddal és hulladékgyűjtő eszközzel. A forgalmasabb útvonalon a buszvárók fából készültek. A buszvárók, a betonozás, a padok és edényzetek is helyben készülnek a közmunkaprogram részeként. Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy jelen ciklus végére minden buszváróban legyen váróépület telepítve.

 

A külterületen 4 forgalmas helyen 3x2 méteres dűlőszintű térképek segítik a tájékozódást, és az idei évben megvalósul az a régi álom is, hogy minden dűlőutat tábla jelezzen a bel- és külterületen is. Közel egy éves előkészítő munka eredménye nemcsak a terület felmérését jelentette, de a testület hónapokon keresztül tárgyalta a tábla anyagát, formáját és a tartószerkezet kialakítását is. Szerettünk volna egy egyedi, a helyi sajátosságokat is tartalmazó formát kialakítani. A tartó anyaga simított beton, mely egy virág levelet és szirmot is tartalmaz. A tábla anyagában színezett, címerrel ellátott lesz. A gyártást és a kivitelezést helyi műkőkészítő vállalkozó végzi.  

 

Közterületek:

                                            Megnevezés

         mennyiség

Zöldterület nagyság,a (m2)

41.000 m2

Öntözőrendszerrel ellátott terület nagysága (m2)

23.000 m2

Intenzíven fenntartott terület nagysága (m2)

20.000 m2

Belterjesen fenntartott terület nagysága (m2)

7.000 m2

Külterjesen fenntartott terület nagysága (m2)

3.000 m2

Egynyáriak (m2)

4.000 m2

Cserjék, évelők (m2)

1.500 m2

Fák (db)

760 db

Öntözött gyep (m2)

20.000 m2

Extenzív gyep (m2)

10.000 m2

Felhasznált komposzt mennyiség (m3)

15 m3

Felhasznált műtrágya mennyiség (t)

0,4 t

Fenntartásban résztvevő állandóan alkalmazott szakmunkások száma (fő)

1

Fenntartásban résztvevő állandóan alkalmazott betanított munkások száma (fő)

1

Közfoglalkoztatottak száma időtartam megjelöléssel (18 fő/3 hónap + 6 fő/2 hónap

8 fő/10 hónap + 16 fő/2 hónap + 12 fő/1 hónap

 

Csemő, 2018. június 22.

 

Dr. Lakos Roland

polgármester

 

 


MELLÉKLET _____________________________________________________________

A községünk parkjaiba a következő magyar nemesítésű egynyári fajtákat ültetjük ki:

 

Celosia plumosa-tollas kakastaréj

Fajta jele

Fajta

Szín

CP-3

Savaria

Zöld lomb, piros virág

CP-5

Tokaj

Zöld lomb, narancsszínű virág

CP-6

Bikavér

Piros lomb, piros virág

CP-7 (71)

Ezerjó

Zöld lomb, sárga virág

CP-9

Főnix

Piros lomb,vil.piros virág

CP-2

Arrabona

Zöld lomb, narancspiros vir.

CP-71

Aranybika

Zöld lomb, vil.aranysárga

CP58

Tünde

 

Rudbeckia hirta-kúpvirág

Fajta jele

Fajta

Szín

R-12

Őszifény

Barna árnyalatok

R-15

Napfény

Aranysárga

R-23

Glória

Barna közép, aranysárga szirom

R-33

Mackó

Barna közép, barna szirom

R-11

Sárgarigó

Zöld köd, aranysárga

R-13

Aranyálom

aranysárga

R25

Botond

 

R26

Kokárdás

 

Tagetes patula-kisvirágú bársonyvirág

Fajta jele

Fajta

Szín

TP-1

Csemő

Kénsárga

TP-12

Robuszta

Kénsárga

TP-19

Vénusz

Narancsszín

TP-21

Korona

Kénsárga

TP-22

Korona

Aranysárga

TP-31

Orion

Aranysárga közép,piros galér

TP-15

Robuszta

aranysárga

TP-32

Tigris

Sárga-piros csíkos

 

Bonanza

piros

Gaillardia pulchella-kokárda virág

Fajta jele

Fajta

Szín

GP-4

Aranygömb

Sárga

GP-5

Tűzgömb

Piros

GP-28

Perzsaszőnyeg

Tarka,piros és sárga

Ocimum basailicum-bazsalikom

Fajta jele

Fajta

Szín

O-4

Ocimum basailicu

Bíborszínű, nagylevelű

 

Tithonia rotundifolia

Fajta jele

Fajta

Szín

T-1

Pásztortűz

Narancs

T-2

Narancsszőnyeg

narancs

 

Az egynyári virágok tervezésénél, beültetésénél fontos szempont a kiültetett virágok szín összetétele, ezért a magyar nemesítésű fajták mellett kiegészítésként külföldi nemesítésű fajtákat is használunk amelyek a következők:.

 

Verbena

Fajta jele

Fajta

Szín

V-31

Verbena bonariensis

Sötét lila

V-32

Verbena rigida

Sötét lila

V-33

Verbena rigida

Világos lila

Salvia

Fajta jele

Fajta

Szín

SF-1

Salvia farianacea

Kék

SF-5

Salvia farianacea

Fehér

 

 

 

 

Begonia semperflorens

 

 

Mascotte   

 

Red

Pink

White

 

Maxima

 

Pink

White

Red

 

Big

 

Bronze rose

Big red

 

Coleus blumei

 

 

Wizard

Velvet red

Coral sunrise

 

Senecio

 

Catharanthus roseus (vinca)

 

 

Balaton

 

White

Carmine red

Burgundy eye

Pink

 

Impatiens

 

 

Sun Patiens

 

Piros

Fehér

rózsaszín

 

Ipomoea Sweet

 

 

Caroline purple

Caroline light green

Caroline ideas rusty red

 

 

 

Virágos Csemő -
ENGLISHthe flowery settlement

Nemzetközi
ezüst-díj
2019
Magyarországi
első hely
2018
Nemzetközi
bronz-díj
1998
Magyarországi
első hely
1997
TOVÁBB

Üdvözöljük!

Tisztelt Látogató!

Engedje meg, hogy bemutassuk Csemőt!

 

BEMUTATÓ

Csemő kiadvány

TOVÁBB

Adatvédelem

Adatvédelem TOVÁBB

Települési támogatás

  • Kinek jár?
  • Milyen feltételekkel?
  • Hogyan igényelhető?
TOVÁBB

Csemői himnusz

id. Olgyay Györgyné és
Olgyay Gábor szerzeménye:

Készült Csemő Község megalakulásának 50. évfordulójára 2002-ben.

Csemői mise

Olgyay Gábor szerzeménye:

Készült Csemő Község megalakulásának 70. évfordulójára 2022-ben.

Csemői Hírmondó

ingyenes önkormányzati havilap

TOVÁBB
Csemő Község Önkormányzata, 2713 Csemő, Petőfi u. 1. • Tel./Fax: 06-53/392 001 • E-mail: hivatal@csemo.hu

Csemő a facebookon

Írjon nekünk!

Oldaltérkép

Impresszum

Csemő látványtérkép

Ha autóval jön Csemőbe:


Csemő a Google térképen

A lap 0.017 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Csemő Község Önkormányzata | design by © Tánczos Tibor

A látogatók száma 2016.10.19-től: 6043674 | Ebben a hónapban: 62992 | Ma: 1783 | jelenleg: 4 | Statisztika

Pályázatok