Vissza a honlap nyitólapjára

CSEMŐ
Magyarország egyik legvirágosabb és legnagyobb tanyás térséggel rendelkező települése


A VIRÁGOS CSEMŐHÖZ VEZETŐ ÚT

Csemő was awarded the "Flowery Settlement" title in 1997 and 2018 in the "Flowery Hungary" competition. In 1998 we won bronze in European competition.

 

Csemő - the flowery settlement

 

The village of Csemő was founded in 1952 on the outskirts of Nagykőrös and Cegléd. At that time, a verdict was passed in the so-called "Csemő case", in which a dispute between the two neighboring towns over the possession of this area ended. It is located 70 km from the capital, Budapest, in the middle of the country.

 

Csemő, one of the largest populated areas in Hungary, has a total administrative area of about 8,000 hectares, 7800 hectares of which are outskirts, two thirds of the total population live in remote areas, on farms.

 

Csemő was awarded the "Flowery Settlement" title in 1997 and 2018 in the "Flowery Hungary" competition. In 1998 we won bronze in European competition.

 

In the life of our village, environmental improvement, the implementation and maintenance of environmental protection are of particular importance. One of the notable factors in achieving this goal is the “environmental education" of kindergarten and schoolchildren, since one quarter of the population of the village is made up of young people under 18. Our kindergarten is a “green kindergarten", our school is an “eco-school".

 

We are proud of the results achieved, but even more so that the flowering activity has survived since then, and the results achieved have been maintained successfully.

FOTOS VIDEOS

Csemő 1997-ben a "Virágos Magyarországért" verseny I. helyezettje lett, elnyerte "a legvirágosabb település" címet, 1998-ban "Európa legvirágosabb község" versenyben bronz minősítést szerzett.

 

 Csemőben a környezetszépítés, környezetvédelem megvalósítása és fenntartása különös jelentőségű cél a falu életében. E cél megvalósításának egyik fontos tényezője az óvodások és iskolások “környezeti nevelése", hiszen a falu lakosságának egynegyedét a 18 év alatti fiatalok alkotják. 

 

 

Csemői Nefelejcs Óvoda

Az óvoda udvara 5996 m2, ezen a területen van játszótér, örökzöldek, virágágyások. Minden év tavaszán 3000 db egynyári virágpalántát ültetnek ki. Azok a gyerekek, akik ide járnak, már kiskorukban megtanulják, hogy a környezetükre, a tisztaságra, és a növényekre vigyázni kell. Ez azért nagyon fontos, mert a környezeti kultúra alapvető szokásai és viselkedésformái egész életre kihatóan, ebben az életkorban alakul ki. 

Az óvoda két ciklus óta büszke birtokosa a ZÖLD ÓVODA címnek. 

 

Csemői Ladányi Mihály Általános Iskola 

Ide 325 gyermek jár, akik épségben, tisztán megtartják a kiültetett 3000 tő virágot, cserjéket, fákat. Az iskolásoknak évente rendszeresen szerveznek köztisztasági és erdővédelmi napokat. Ezeken a napokon az osztályoknak felosztják a község utcáit, illetve az erdő meghatározott részeit, és ezeken a területeken a pedagógusok, illetve erdészek és vadászok felügyeletével zsákokba gyűjtik össze a szemetet. Az erdőtisztítás után az erdészek és vadászok tartanak ismeretterjesztő foglalkozásokat a diákoknak az erdő és vadak védelméről. 

Az iskola büszke birtokosa az ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA címnek. 

 

Hét vezér tér

A Hétvezér tér a falu belterületének központjában található, a legfontosabb intézményekkel (iskola, óvoda, Polgármesteri Hivatal) körbe vett tér, területe 7000 m2. 1996-ban a millecentenárium éve és a Hét vezér emlékére a falu hét legidősebb és hét fiatal embere két tölgyfát ültetett el a téren, ekkor kapta a tér a Hétvezér nevet. Ebben az évben került felállításra Orisek Ferenc a falu fafaragó művészének Négy évszak című szobra, amelyet egy 400 éves tölgyfa matuzsálemből faragott ki.
Ide érkeznek be a környező településekről, illetve a község külterületéről érező autóbuszok. Itt található a község legnagyobb ABC-je és a különböző szolgáltatásokat nyújtó üzletek.

 Itt rendezik meg minden év tavaszán az országos hírű Szent György napi virágvásárt. Mivel ez a falu főtere, ide kerül kiültetésre a legtöbb magyar nemesítésű egynyári virágpalánta. 12000 db Rudbechia, Cellosia, Verbena, Tagetes, stb. A tér faállománya vegyes összetételű, megtalálható a 25 évvel ezelőtt ültetett fenyők, hársfák, nyírfák, cserjék, szomorúfűz, illetve a 2000-ben ültetett 50 db hársfasor is.

A teret a virágos magyar győzelem 20. évfordulójára, 2017-re felújítottuk. 

 

Templom tér

A Templom tér a falu legnagyobb kiterjedésű közparkja, területe 12000m2. Ezen a téren található a község 1992-1993-ban épült katolikus temploma, egy szabadtéri színpad és egy fajátékokból álló játszótér.  A község lakói itt ünneplik meg minden évben a júliusi virágünnepet, az augusztus 20-i ünnepséget és a Toldi erőversenyt, s más sportrendezvényeket. A teret körülvevő nemes nyár és akácfák adnak hűs árnyékot az ünneplő tömegnek. A templom előtti virágágyásokba minden év tavaszán 500 db egynyári virágpalánta kerül kiültetésre. 

A teret 2015 és 2018 között teljes egészében felújítottuk: szaletliket építettünk, főzősziget került kialakításra, feltöltöttük a talajt, füvesítettünk és a automata öntözőrendszert telepítettünk.   

 

Szobrot minden utcába akció!

 Ma már Csemő jelmondata is lehetne a következő három szó: szobrot minden utcába. A faluban a legelső, az utca névadójáról készült szobor ötlete a Petőfi Sándor utcában lakó Lengyel Pál ácsmestertől származik. Lengyel Pál a helyi hírmondóban így emlékezik: “azon gondolkodtam, milyen jó lenne itt az utcában egy Petőfi szobor. Ez még motoszkált bennem egy darabig, aztán felkerestem Orisek Feri bácsit, hogy faragna-e egy jó kiállású Petőfi-szobrot?" A Petőfi utcai lakosok 2001. március 15-én avatták fel az elkészült Petőfi-szobrot. Még ez évben Árpád, 2002. július 6-án Rákóczi és 2003. augusztus 20-án Szent István , 2004. március 15-én Arany János szobrot, 2005. agusztus 20-án a templom előtti feszületet, 2006.július 3-án Ladányi Mihály és Várkonyi István szobrot avattak az utcabeliek. A szobrok minden utcában közterületen kerültek elhelyezésre, környezetüket az utcában lakók gondozzák.

 

Tájház

1997. augusztus 17-én avatta fel a falu lakossága a felújított tájházat, amelynek falán ez áll: “E ház felújításával azoknak a szorgalmas embereknek kívánunk emléket állítani, akik itt a századfordulót követően a futóhomokot megkötötték. A szőlőkultúrát meghonosították, s megtelepedtek ezen a tájon. 


Jelenleg nincs aktuális bejegyzés
Csemő Község Önkormányzata, 2713 Csemő, Petőfi u. 1. • Tel./Fax: 06-53/392 001 • E-mail: hivatal@csemo.hu

Csemő a facebookon

Írjon nekünk!

Oldaltérkép

Impresszum

 

Ha autóval jön Csemőbe:


Csemő a Google térképen

A lap 0.003 másodperc alatt készült el. | Copyright 2021 Csemő Község Önkormányzata | design by © Tánczos Tibor

A látogatók száma 2016.10.19-től: 2839040 | Ebben a hónapban: 45691 | Ma: 1108 | jelenleg: 1 | Statisztika