1997 után, 2018-ban újra első helyen végzett CSEMŐ a "Virágos Magyarország" verseny 1000 fő feletti falu kategóriájában.

Az 1998-ban megszerzett európai bronz díj után 2019-ben EZÜST díjat kaptunk! 
A "Virágos Csemőről" ide kattintva olvashat

Ma 2024. május 19. vasárnap, Ivó, Milán napja van. - Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
Dr. Kováts Zoltán Emléksétány
Dózsa György tér
Virágharang
Templom tér
Községháza
Községháza előtti tér
Hét vezér tér

Csemő Község Önkormányzata, 2713 Csemő, Petőfi u. 1. • Tel./Fax: 06-53/392 001 • E-mail: hivatal@csemo.hu

Rolandból hátralévő idő:

120

4

12

22

nap óra perc m.perc

Interaktív térkép

TOVÁBB

Aktuális programok

Jelenleg
nincsenek
programok...

TOVÁBBI PROGRAMOK

Shop 2017

TOVÁBB

Gyógyszertárak

A mai
ügyeletes
gyógyszertár:

Szent Anna Gyógyszertár
2700 Cegléd
Kőrösi út 11.
Telefonszám: 316-620
Készenl. tel.: 06 20 369 0110

TOVÁBB

Nemzeti Vágta

Csemő sikerei

TOVÁBB

csemoegeszseg.hu

www.csemoegeszseg.hu

Együtt a csemőiek egészségéért, együtt gyermekeink jövőjéért!

TOVÁBB

ASP

önkormányzati alkalmazás központ

TOVÁBB

Csemői Palotás SE

versenysport, tömegsport, szabadidő

TOVÁBB

Csemői adattár

TOVÁBB

Településszerkezet

TOVÁBB

A VIRÁGOS CSEMŐHÖZ VEZETŐ ÚT

Csemő was awarded the "Flowery Settlement" title in 1997 and 2018 in the "Flowery Hungary" competition. In 1998 we won bronze in European competition.

 

Csemő - the flowery settlement

 

The village of Csemő was founded in 1952 on the outskirts of Nagykőrös and Cegléd. At that time, a verdict was passed in the so-called "Csemő case", in which a dispute between the two neighboring towns over the possession of this area ended. It is located 70 km from the capital, Budapest, in the middle of the country.

 

Csemő, one of the largest populated areas in Hungary, has a total administrative area of about 8,000 hectares, 7800 hectares of which are outskirts, two thirds of the total population live in remote areas, on farms.

 

Csemő was awarded the "Flowery Settlement" title in 1997 and 2018 in the "Flowery Hungary" competition. In 1998 we won bronze in European competition.

 

In the life of our village, environmental improvement, the implementation and maintenance of environmental protection are of particular importance. One of the notable factors in achieving this goal is the “environmental education" of kindergarten and schoolchildren, since one quarter of the population of the village is made up of young people under 18. Our kindergarten is a “green kindergarten", our school is an “eco-school".

 

We are proud of the results achieved, but even more so that the flowering activity has survived since then, and the results achieved have been maintained successfully.

FOTOS VIDEOS

Csemő 1997-ben a "Virágos Magyarországért" verseny I. helyezettje lett, elnyerte "a legvirágosabb település" címet, 1998-ban "Európa legvirágosabb község" versenyben bronz minősítést szerzett.

  

CSEMŐ a 1998-ban megszerzett európai bronz díj után 2019-ben EURÓPAI EZÜST díjat kapott! 

 

Bármiben győzni, versenyt nyerni - mindig nagy öröm!

Magyarországot képviselni Európában - óriási megtiszteltetés és büszkeség!

CSEMŐNEK az elmúlt több, mint 10 hónapban mindkettő megadatott!

Nem volt titok, hogy az elmúlt egy évtizedben minden egyes fejlesztés kapcsán ott dolgozott a település vezetésében a gondolat, hogy jó lenne megismételne az 1997-es magyarországi győzelmet a Virágos Magyarország környezetszépítési versenyben. Nagyon vágytunk arra, hogy elismerjék azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az önkormányzat a lakossággal összefogva fejtett ki az élhetőbb települési környezetért.

Az erőfeszítéseket siker koronázta, hiszen 2018-ban az 1.000 fő feletti falu kategória magyar győztes települése lett Csemő, és újra elnyerte a lehetőséget, hogy Magyarországot képviselje az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében.

21 év után újra megmérettettünk, megmutathattuk, hogy miben és mennyit fejlődtünk!

A nemzetközi zsűri 2019. július 3-án szemlézte meg Csemőt, a zsűrinap jól sikerült. Mindent, amit szerettünk volna megmutatni, azt meg tudtuk mutatni, minden helyszínt be tudtunk járni és minden kérdésre válaszoltunk.  A látogatást követően nem volt már feladatunk a versenyben, csak izgulni az eredményért.    

Az ünnepélyes díjátadóra Ausztriában, Haus im Ennstal településen került sor. A versenyben induló 9 ország települései a díjátadó előtt az ún. Európai Piacon standot kaptak, ahol bemutatkozhattak a helyi lakosságnak és egymásnak. Csemő természetesen élt a lehetőséggel és vittünk magunkkal ajándékokat, szóróanyagot, tablókat, na meg az Európai Piac történetében mi főztünk először és osztottunk ki a helyszínen, egy kis "ungarische gulasch"-t.  Egy olyan 60 litert…  

A díjátadó ünnepség a helyi iskola előadótermében került megrendezésre, ahol külön elismerést és oklevelet kaptunk az egynyári virágfajták bemutatásáért, majd jött a díj: EZÜST!

Ez azt jelenti, hogy a 100 pontos értékelési rendszerben legalább 75 pontot elértünk, hiszen innentől jár ez a fajta elismerés - ami Csemő esetében jelenleg a maximum! Nem tudunk versenyezni azzal a táji környezettel, ami Ausztriában, Hollandiában, Belgiumban van falu kategóriában - nekünk az volt a fontos, hogy a zsűri értékelje az alföldi természeti adottságok között felépített környezetünket! Ezt a célt elértük és nagyon elégedettek lehetünk az eredménnyel!    

 

Semmit sem csinálnék másképp!

Köszönöm mindenkinek, aki tett ezért az eredményért!

A díjátadó utáni díszvacsorán megkereste a csemői asztalt a cseh zsűritag, Petr Šiřina. Nem volt kötelező odajönnie, de Ő megtette és elmondta nekünk, hogy csodaként élte meg csemői látogatást! Ismeri a homokos talajt és elismerését fejezte ki mindazért, amit közösen felépítettünk! Szívből gratulált!     

Ennél több nekünk nem is kell!  

Dr. Lakos Roland 

polgármester  

 


 

Csemőben a környezetszépítés, környezetvédelem megvalósítása és fenntartása különös jelentőségű cél a falu életében. E cél megvalósításának egyik fontos tényezője az óvodások és iskolások “környezeti nevelése", hiszen a falu lakosságának egynegyedét a 18 év alatti fiatalok alkotják. 

 

Csemői Nefelejcs Óvoda

Az óvoda udvara 5996 m2, ezen a területen van játszótér, örökzöldek, virágágyások. Minden év tavaszán 3000 db egynyári virágpalántát ültetnek ki. Azok a gyerekek, akik ide járnak, már kiskorukban megtanulják, hogy a környezetükre, a tisztaságra, és a növényekre vigyázni kell. Ez azért nagyon fontos, mert a környezeti kultúra alapvető szokásai és viselkedésformái egész életre kihatóan, ebben az életkorban alakul ki. 

Az óvoda büszke birtokosa az ÖRÖKÖS ZÖLD ÓVODA címnek. 

 

Csemői Ladányi Mihály Általános Iskola 

Ide 325 gyermek jár, akik épségben, tisztán megtartják a kiültetett 3000 tő virágot, cserjéket, fákat. Az iskolásoknak évente rendszeresen szerveznek köztisztasági és erdővédelmi napokat. Ezeken a napokon az osztályoknak felosztják a község utcáit, illetve az erdő meghatározott részeit, és ezeken a területeken a pedagógusok, illetve erdészek és vadászok felügyeletével zsákokba gyűjtik össze a szemetet. Az erdőtisztítás után az erdészek és vadászok tartanak ismeretterjesztő foglalkozásokat a diákoknak az erdő és vadak védelméről. 

Az iskola büszke birtokosa az ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA címnek. 

 

Hét vezér tér

A Hétvezér tér a falu belterületének központjában található, a legfontosabb intézményekkel (iskola, óvoda, Polgármesteri Hivatal) körbe vett tér, területe 7000 m2. 1996-ban a millecentenárium éve és a Hét vezér emlékére a falu hét legidősebb és hét fiatal embere két tölgyfát ültetett el a téren, ekkor kapta a tér a Hétvezér nevet. Ebben az évben került felállításra Orisek Ferenc a falu fafaragó művészének Négy évszak című szobra, amelyet egy 400 éves tölgyfa matuzsálemből faragott ki.
Ide érkeznek be a környező településekről, illetve a község külterületéről érező autóbuszok. Itt található a község legnagyobb ABC-je és a különböző szolgáltatásokat nyújtó üzletek.

 Itt rendezik meg minden év tavaszán az országos hírű Szent György napi virágvásárt. Mivel ez a falu főtere, ide kerül kiültetésre a legtöbb magyar nemesítésű egynyári virágpalánta. 12000 db Rudbechia, Cellosia, Verbena, Tagetes, stb. A tér faállománya vegyes összetételű, megtalálható a 25 évvel ezelőtt ültetett fenyők, hársfák, nyírfák, cserjék, szomorúfűz, illetve a 2000-ben ültetett 50 db hársfasor is.

A teret a virágos magyar győzelem 20. évfordulójára, 2017-re felújítottuk. 

 

Templom tér

A Templom tér a falu legnagyobb kiterjedésű közparkja, területe 12000m2. Ezen a téren található a község 1992-1993-ban épült katolikus temploma, egy szabadtéri színpad és egy fajátékokból álló játszótér.  A község lakói itt ünneplik meg minden évben a júliusi virágünnepet, az augusztus 20-i ünnepséget és a Toldi erőversenyt, s más sportrendezvényeket. A teret körülvevő nemes nyár és akácfák adnak hűs árnyékot az ünneplő tömegnek. A templom előtti virágágyásokba minden év tavaszán 500 db egynyári virágpalánta kerül kiültetésre. 

A teret 2015 és 2018 között teljes egészében felújítottuk: szaletliket építettünk, főzősziget került kialakításra, feltöltöttük a talajt, füvesítettünk és a automata öntözőrendszert telepítettünk.   

 

Szobrot minden utcába akció!

 Ma már Csemő jelmondata is lehetne a következő három szó: szobrot minden utcába. A faluban a legelső, az utca névadójáról készült szobor ötlete a Petőfi Sándor utcában lakó Lengyel Pál ácsmestertől származik. Lengyel Pál a helyi hírmondóban így emlékezik: “azon gondolkodtam, milyen jó lenne itt az utcában egy Petőfi szobor. Ez még motoszkált bennem egy darabig, aztán felkerestem Orisek Feri bácsit, hogy faragna-e egy jó kiállású Petőfi-szobrot?" A Petőfi utcai lakosok 2001. március 15-én avatták fel az elkészült Petőfi-szobrot. Még ez évben Árpád, 2002. július 6-án Rákóczi és 2003. augusztus 20-án Szent István , 2004. március 15-én Arany János szobrot, 2005. agusztus 20-án a templom előtti feszületet, 2006.július 3-án Ladányi Mihály és Várkonyi István szobrot avattak az utcabeliek. A szobrok minden utcában közterületen kerültek elhelyezésre, környezetüket az utcában lakók gondozzák.

 

Tájház

1997. augusztus 17-én avatta fel a falu lakossága a felújított tájházat, amelynek falán ez áll: “E ház felújításával azoknak a szorgalmas embereknek kívánunk emléket állítani, akik itt a századfordulót követően a futóhomokot megkötötték. A szőlőkultúrát meghonosították, s megtelepedtek ezen a tájon. 


Jelenleg nincs aktuális bejegyzés

Virágos Csemő -
ENGLISHthe flowery settlement

Nemzetközi
ezüst-díj
2019
Magyarországi
első hely
2018
Nemzetközi
bronz-díj
1998
Magyarországi
első hely
1997
TOVÁBB

Üdvözöljük!

Tisztelt Látogató!

Engedje meg, hogy bemutassuk Csemőt!

 

BEMUTATÓ

Csemő kiadvány

TOVÁBB

Adatvédelem

Adatvédelem TOVÁBB

Települési támogatás

  • Kinek jár?
  • Milyen feltételekkel?
  • Hogyan igényelhető?
TOVÁBB

Csemői himnusz

id. Olgyay Györgyné és
Olgyay Gábor szerzeménye:

Készült Csemő Község megalakulásának 50. évfordulójára 2002-ben.

Csemői mise

Olgyay Gábor szerzeménye:

Készült Csemő Község megalakulásának 70. évfordulójára 2022-ben.

Csemői Hírmondó

ingyenes önkormányzati havilap

TOVÁBB
Csemő Község Önkormányzata, 2713 Csemő, Petőfi u. 1. • Tel./Fax: 06-53/392 001 • E-mail: hivatal@csemo.hu

Csemő a facebookon

Írjon nekünk!

Oldaltérkép

Impresszum

Csemő látványtérkép

Ha autóval jön Csemőbe:


Csemő a Google térképen

A lap 0.016 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Csemő Község Önkormányzata | design by © Tánczos Tibor

A látogatók száma 2016.10.19-től: 5869018 | Ebben a hónapban: 45772 | Ma: 2701 | jelenleg: 2 | Statisztika